Liukuvalu

Liukuvalutekniikalla betoniset kaiteet ja kourut valetaan suoraan kohteeseen pintaa mukailevalla muotilla.

 

Perinteiseen elementtirakentamiseen verrattuna liukuvalu on nopeaa ja taloudellista.

Työnopeus on moninkertainen verrattuna liimakiven asennukseen. Liukuvalettavassa aidassa päästään jopa yli kilometrin vetoihin päivässä.

Turva-aitaa liukuvalettaessa raudoitus voidaan syöttää valun yhteydessä tai ajaa valmiin raudoituksen päälle.

Kestävyys on parempi, kun kivi valetaan paikalleen. Myös ulkonäkö on siistimpi, kun kaiteen linja on yhtenäinen, kohteen muotoja saumattomasti myötäilevä.

 

Liukuvaluun käytetään korkealaatuista betonia ja raudoitusta, jotka on kehitetty kestämään kulutusta ja Suomen rankkoja keliolosuhteita, kuten tiesuolaa ja pakkasta sekä routaa.

Liukuvalutekniikkaan investoiminen kannattaa. Tuotteiden käyttöikä on pitkä, huolto- ja korjauskustannukset ovat vähäisiä.

Korjauskustannukset pienenevät, koska yhtenäisen raudoituksen ansiosta valettu reunakivi ei irtoa esim. auran osuessa siihen.

Reunakiven valun yhteydessä voidaan valaa myös vedenohjauskouru, joka ohjaa veden tieltä sinne, minne se kuuluu.

Pohjien täytyy olla virheettömät ja oikeassa korossa, liukuvalulla toteutettaessa voidaan valun yhteydessä korjata korkoheittoja.

Ajan saatossa elementit alkavat hammastaa, kun taas liukuvalettu kaide pysyy ryhdissään yhtenäisen raudoituksen ansiosta.

 

Liukuvalurakentaminen rasittaa ympäristöä vähemmän kuin elementtien raskas kuljetus tehtailta työmaille.

Turvakaide-elementtiin verrattuna liukuvalun edut korostuvat, koska pienimmätkin, 4 metrin elementit painavat lähes 4000 kg. Tällaisten elementtien kuljettaminen työmaalle on sekä kallista että hidasta ja niiden käsittelyyn tarvitaan nosturi.

Turvakaiteen tapaan voidaan sillan kaiteet toteuttaa liukuvaluna. Silloin kaide vedetään raudoituksen päälle mikä lisää kaiteen vahvuutta.